20:13:37
Mat eller gourmet
Aaaah, jul är slut och jag har kommit in i den här "julbakis"-mode. Nu är jag sån tjockis att jag är hemma på heltid. Skönt, JA! men får dra åt svångremmen för att hushållet ska gå runt så klart. En blir inte rik på gravidpenning precis. Ja nog om mej och mitt privata liv här.
Jag har sett serien "smaker från sapmi" och det var en sak som jag kom att tänka på nu när jag såg sista avsnittet. När det pratas om samisk mat sätts det i ett perspektiv där alla råvaror är delikatesser, allt är rent och smakerna helt otroliga. Ja absolut, det är inga fel där men jag känner att den här synen på att samisk mat måste vara gourmet för att accepteras i vidare kretsar blir lite fel. Samisk mat måste inte accepteras av eliten för att få existera. Det är mer än bara lena hjortron och renfilé. Det är årtusenden av matevolution. Det är mer än renkött. Det är mer än bara råvaror. Det är att använda det som finns runtomkring oss, att konservera, att inte utarma resurserna, att låta maten vara lika mycket medicin som näring och att låta maten bära med sej historia, kultur och tradition.
Självklart ska en kunna experimentera och hitta nya sätt att utveckla maten men vi får inte glömma bort grunderna och vi behöver inte elitens godkännande.