Brev av en anonym same

2017-12-28
22:30:00

Reliken monarki

137 miljoner kronor 2017 i apanage. Statliga pengar till förvaltning av slott och herrgårdar.
Är det verkligen rimligt?
Är det någon som är förvånad över att jag är emot monarkin?
 
Nu är det inte den ekonomiska delen jag vill skriva om, utan ur ett samiskt perspektiv varför jag inte vill ha något med kungahuset att göra.
 
Rent symboliskt säger väl monarkin allt. Även om kungligheter idag inte har något att säga till om rent politiskt är de en symbol för kronans makt över den samiska kulturen. Jag kan för mitt liv inte förstå hur samer kan hylla kungahuset. Majoriteten är väldigt måna om kolten och är generellt överens om att ickesamer inte ska använda kolt. Därför blir jag ytterst förvånad över att samer hyllar kronprinsessan för att hon hade sydiskolt under sametingets senaste öppnande. Ett öppnande som först var bortprioriterat från kungahusets agenda.
 
1993 var kungen på sametingets första öppnande. Samtidigt protesterade samer över att de tappat förvaltningen över jakt och fiske. Dagen efter jagade kungen fågel. Riktigt fräscht, eller? 
 
Nä fy fan, min hjärna är nog för trött just nu för att skriva vidare något vettigt. Jag ville bara få ut allt ur huvudet. Jag kommer säkert återkomma med vidare tankar om det här. Speciellt med tanke på att kungen kommer till Vualtjere i februari för att...ja jag vet inte. Hålla tal för att det är 100 år sedan inlandsbanan invigdes.
Jag kan ju säga att folk är redan hyper över det här ståhejjet.
De klagar över dåliga vägar, dålig sjukvård, dåliga skolor, dålig pension, men de få ju se kungen iaf. Det är det väl värt ändå. (ironi)
 
Buerie iehkede