Brev av en anonym same

2018-06-13
19:22:18

Thats what HE call metoo

Det har väl inte undgått någon som är lite insatt i det samiska samhället den "storm" det varit kring Lars-Jonas Johansson med noice makers nya låt "metoo". 
Det går väl att anta rätt lätt att jag inte tyckte det var okej. 
Glad i hågen klickade jag mej in på låten med tanken att nu jävlar få man höra en ny klassiker från ett gammalt barndomsband. Tyvärr sjönk hjärtat som en klump i magen då han börjar med att säga att han säkert kommer bli strypt av feministkärringarna men det skiter väl en rocker från noice makers i. 
 
Sedan denna cirkus drog igång har jag fått höra några argument till varför det är en helt okej låt. Jag kommer lista dem här tillsammans med motargument.
 
Nr 1. "Det är bara ett skämt" 
 
Om det bara är ett skämt är det ju inget problem alls att be om ursäkt att det blev fel och ta bort låten eftersom det är en hel del av oss som inte tyckte den var rolig eller ens tolkade den som ett skämt. Han har uppenbarligen misslyckats med att få fram humorn på ett sätt att en utsatt grupp känner sej förlöjligad och misskrediterad. Att säga att vi är lättkränkta är ett uselt argument, ja inte ens ett argument, för att det är ett okej skämt.
 
Nr 2. "Det är satir" 
Satir är att provocera. Det har han verkligen lyckats med, det gör det inte mer okej. 
 
Nr 3. "Det är en djup samhällsanalys" 
Än en gång, då har han misslyckats med att framföra det på ett sätt som inte är förlöjligande för de som vågat/orkat berätta om de trauman de varit med om. Be om ursäkt och skriv om låten på ett sätt att samhällsanalysen framgår tydligt.
 
Nr 4. "Det är konst"
Självklart kan det vara konst. Men det betyder inte att det är okej konst. Det finns mycke konst som inte är okej och som får rättfärdigad kritik.
 
LJJ egna ord om låten är:

- Ja, jag är politiker, men jag kan inte se på vilket sätt jag som politiker i Sametinget och som partiledare för ett rättighetsparti skulle ha kränkt dem som är utsatta och dem som tycker att Metoo är bra, vilket jag också tycker. Men jag kan inte se hur den här låten egentligen skulle ha kränkt utsatta kvinnors situation när den egentligen handlar om hur själva redskapet har använts på ett felaktigt sätt.

Han säger att rörelsen är bra men den används på ett felaktigt sätt. Jag är väldigt nyfiken på vilket sätt han tycker är felaktigt. Att han inte ser hur denna låten är kränkande visar att han inte lysstnat på något argument som framförts.

Han får naturligtvis fortsatt förtroende som partiledare vilket var helt väntat. Det ska mycket till inom den politiska arenan innan du blir misstroendeförklarad, ja om det inte handlar om en toblerone vill säga hehe.

Jag är så trött att stå och slå huvudet blodigt mot en vägg av helt döva och ignoranta personer som helt hävdar att deras skämt bara är skämt och alla andra är bara lättkränkta. Dessa skämt som florerat på internett, hemmen, arbetsplatser och skolor sedan metoo drog igång är inte roliga längre. De har aldrig varit roliga men efter hört samma "skämt" om och om igen är jag redigt less. "Nu får man inte ens snacka med en brud på krogen längre utan hon skriker sexuella trakaserier" "öhöh vadå måste man skriva kontrackt för att ligga eller" "metoo är bra men det missbrukas ju" snälla bara sluta. Fucking sluta.